Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Κυρά - Σαρακοστή

Αργήσαμε αλλά τελικά φτιάξαμε και φέτος το ημερολόγιο της Κυρά - Σαρακοστής. Αν και όλοι ποιά ξέρουμε τι είναι αυτό το ημερολόγιο, ας θυμηθούμε τα βασικά. 
Είναι ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει. Το έθιμο αυτό το συναντάμε σε όλον τον Ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές. Είναι ένα ιδιότυπο ημερολόγιο, που μετράμε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. 
Στις περισσότερες περιοχές απεικονίζετε σαν μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, χωρίς στόμα λόγω νηστείας και με επτά ποδαράκια που αντιπροσωπεύουν τις επτά εβδομάδες μέχρι το Πάσχα. Κάθε Σάββατο έκοβαν και από ένα ποδαράκι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό, το δίπλωναν και το έκρυβαν μέσα σε ένα ξερό σύκο, που το μπέρδευαν μαζί με άλλα και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός. Σε άλλες περιοχές το έβδομο πόδι το έκρυβαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης. 
Αλλού την φτιάχναν από χαρτί και αλλού από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν από αλεύρι, νερό και αλάτι. 
Την δικιά μας Κυρά - Σαρακοστή φέτος την φτιάξαμε με χαρτόνι. Την χρωματίσαμε, την κόψαμε, την πλαστικοποιήσαμε και με ασημένιο μαρκαδόρο της φορέσαμε σταυρό. Μέσα σε ένα πουγκάκι, βάλαμε ρύζι. ρεβύθια, φασόλια, φακή και άλλες τροφές που τρώμε στην νηστεία. Δεν ξεχάσαμε να προσθέσουμε και το ποιηματάκι της σε πάπυρο. Τέλος την βάλαμε να το κρατάει και το στολίσαμε με ένα φιογκάκι. 
Το ποιηματάκι της Κυρά - Σαρακοστης:
Την Κυρά Σαρακοστή
που 'ναι έθιμο παλιό 
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλευρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν 
στο κεφάλι έναν σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι να 'ρθει η Πασχαλιά.


1 σχόλιο:

Σας ευχαριστώ!